Τι Είναι Το Ρολόι 24ωρου Μονού Δείκτη & Γιατί Αξίζει Να Το Φορέσεις
Έχουμε απαντήσει στις συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με τα ανδρικά ρολόγια μονού δείκτη με 24ωρο καντράν. Από τη ρύθμιση του ρολογιού έως την ανάγνωση της ώρας, ανακάλυψε πώς η διαφορετική ένδειξη της ώρας μπορεί να σου δώσει έμπνευση να αφηγηθείς την ιστορία σου με διαφορετικό τρόπο.
Στα 24ωρα ανδρικά ρολόγια με μονό δείκτη, ο δείκτης ολοκληρώνει την περιστροφή του μία φορά την ημέρα. Έτσι, αντί η χρονομέτρηση να δίνει έμφαση στο πέρασμα κάθε δευτερολέπτου και λεπτού, εστιάζει περισσότερο στην ημέρα ως σύνολο και στα γεγονότα και τις εκδηλώσεις που διαδραματίζονται εντός 24 ωρών και γεμίζουν την κάθε ημέρα σου με μοναδικές εμπειρίες.
Τα ανδρικά ρολόγια με μονό δείκτη είναι σχεδιασμένα για τους άνδρες που αντιλαμβάνονται την αξία του χρόνου και έχουν τον τρόπο να οργανώνουν σωστά την κάθε ημέρα τους. Όπως κάποτε είπε ένας σοφός άνδρας, ‘’Η ζωή μας περιφέρεται καθημερινά γύρω από ένα ρολόι. Πάντα χρειάζεται και λίγη ξεκούραση. Καλό είναι να αντιλαμβάνεσαι τον χρόνο όπως οι πρόγονοί μας. Άσε χώρο για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση.
Η ζωή είναι στα χέρια σου. Όχι στους δείκτες του ρολογιού σου.’’
Τι Είναι το Ρολόι 24ωρου Μονού Δείκτη;
Τα περισσότερα αναλογικά ρολόγια που φοράμε στις μέρες μας έχουν 2 ή 3 δείκτες. Συνήθως, υπάρχει ένας δείκτης ώρας, ένας δείκτης λεπτών, και ένας δείκτης δευτερολέπτων. Τα αναλογικά ρολόγια με μονό δείκτη, όπως άλλωστε το λέει και το όνομά τους, έχουν έναν μόνο δείκτη. Έτσι, αντί η περιστροφή του δείκτη να γίνει 2 φορές μέσα στην ημέρα (ρολόγια με 12ωρο καντράν) γίνεται μία φορά (24ωρο καντράν). Με άλλα λόγια, στα 24ωρα καντράν ο δείκτης ολοκληρώνει μια περιστροφή ανά 24 ώρες.
Η 24ωρη κλίμακα μέτρησης χρόνου χρησιμοποιεί αριθμούς από το 1 έως το 24 για το μαρκάρισμα των ωρών της ημέρας. Η ιδέα πίσω από τη μέτρηση της ώρας με 1 μόνο δείκτη, δεν αποτελεί νέα τάση ή κάποια νέα marketing δημιουργία. Όταν τα ρολόγια τσέπης άρχισαν να κατασκευάζονται, έδειχναν μόνο την ώρα... όπως οι δείκτες στα ηλιακά ρολόγια πριν από τα ρολόγια τσέπης. Ο δείκτης για τα λεπτά προστέθηκε το 1680. Ωστόσο, η νέα αυτή προσθήκη άργησε αρκετά να γίνει δημοφιλής τάση στην κατασκευή των ρολογιών.
Τα ρολόγια με μονό δείκτη και 24ωρο καντράν δε θα πρέπει να μπερδεύονται με τα ρολόγια επιχειρήσεων (field watch) που έχουν πολλαπλές ενδείξεις και έξτρα ένδειξη στρατιωτικού τύπου. Τα ρολόγια με ένα δείκτη δεν είναι σχεδιασμένα για τους άνδρες που επιζητούν στρατιωτική / επιχειρησιακή ακρίβεια. Μάλλον το αντίθετο. Τα ρολόγια μονού δείκτη είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να παραμένουν μίνιμαλ (minimal) αφαιρώντας τους 2 άλλους δείκτες.
Στις μέρες μας, με τα smartphones, τις ειδοποιήσεις, και τις υπενθυμίσεις να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, είναι πρακτικά αδύνατον να μη γνωρίζουμε τι ώρα είναι σχεδόν ανά πάσα στιγμή. Η ομορφιά με αυτά τα ρολόγια είναι ότι κατά κάποιο τρόπο αφαιρούν το στρες του να είσαι ακριβώς στον χρόνο και το άγχος που μπορούν και δημιουργούν οι δείκτες των λεπτών και δευτερολέπτων με την κάθε μετατόπισή τους. Και όλα αυτά σε ένα συνεχομένο κύκλο όλη μέρα... κάθε μέρα.
Τα ρολόγια με μονό δείκτη κατά κάποιο τρόπο προσφέρουν χώρο και χρόνο να "αναπνεύσει" κανείς λίγο πιο ήρεμα και να αποφασίσει με μεγαλύτερη ηρεμία πώς να διαχειριστεί τον χρόνο της ημέρας, όπως αυτός καθορίζεται από την περιστροφή του σαφώς πιο αργού μονού δείκτη ώρας.
Πώς Λειτουργούν τα Ρολόγια με Μονό Δείκτη
Ένα αναλογικό ρολόι με μονό δείκτη λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και ένα ρολόι με τρεις δείκτες. Είναι ο μηχανισμός κίνησης του ρολογιού, που το κάνει και λειτουργεί. Ένα ρολόι έχει είτε αυτόματο ή μηχανικό ή quartz μηχανισμό κίνησης.
- Αυτόματη Κίνηση – Ο εσωτερικός μηχανισμός του ρολογιού κινείται χάρις στην κινητική ενέργεια που αντλείται από την κίνηση του χεριού και του καρπού στο οποίο φοριέται το συγκεκριμένο αυτόματο μηχανικό ρολόι.
- Μηχανική Κίνηση – Το ρολόι χρειάζεται χειροκίνητο κούρδισμα της κορώνας για να μπορεί να λειτουργεί.
- Quartz Κίνηση – Ο μηχανισμός κίνησης του ρολογιού τροφοδοτείται από μπαταρία.
Τα ρολόγια με μονό δείκτη σχεδιάζονται είτε με 12ωρο καντράν ή 24ωρο καντράν. Δεν υπάρχει κάποιος απαράβατος παγκόσμιος κανόνας σε αυτό.
Ορισμένα brands χρησιμοποιούν 12ωρο καντράν με 144 σημεία που αντιστοιχούν σε 5 λεπτά το καθένα, ενώ άλλα χρησιμοποιούν ως design 24ωρο καντράν με 144 σημεία με διαστήματα 10 λεπτών.
Ανεξάρτητα εάν επιλέξεις ρολόι μονού δείκτη με 12ωρο ή 24ωρο καντράν, ο δείκτης είναι ωριαίος και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με τον αντίστοιχο ωριαίο δείκτη σε ένα ρολόι με 3 δείκτες. Απλά, δεν υπάρχει ένδειξη μέτρησης λεπτών και δευτερολέπτων. Η τέλεια ευκαιρία να δεις τον χρόνο από μια πιο χαλαρή οπτική γωνία.
Πώς Γίνεται η Ανάγνωση της Ώρας σε Ένα Ρολόι 24ωρου Μονού Δείκτη
Η ανάγνωση της ώρας σε ένα ρολόι με 24ωρο καντράν και μονό δείκτη ώρας χρειάζεται λίγη εξάσκηση. Δεν είναι ένα ρολόι το οποίο μπορείς να καταλαβαίνεις αυτόματα τι ώρα είναι... επομένως εάν ανήκεις στους άνδρες που έχουν πάθος με την αμεσότητα και την ακρίβεια, τότε καλό είναι να γνωρίζεις ότι θα χρειαστεί να εξασκηθείς λίγο για να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι άμεσα τι ώρα σου δείχνει το καινούριο ρολόι σου.
Ένα ρολόι με 24ωρο καντράν μιμείται την ημερήσια περιστροφική κίνηση της Γης – ο δείκτης κάνει μόνο 1 ολοκληρωμένη περιστροφή του καντράν κάθε 24 ώρες.
Αναλόγως του design του ρολογιού, συνήθως το μεσημέρι είναι στο πάνω μέρος του καντράν (εκεί που είναι πάντα δηλαδή) ενώ τα μεσάνυχτα στο κάτω μέρος του καντράν (εκεί που το standard 12ωρο καντράν δείχνει 6 η ώρα). Αυτό μιμείται την άνοδο του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και την κάθοδο του ήλιου καθώς η ώρα προχωράει και αρχίζει να νυχτώνει.
Ορισμένα ρολόγια χειρός με 24ωρο καντράν έχουν τα μεσάνυχτα στην κορυφή και το μεσημέρι στη βάση του καντράν. Από την άλλη, ορισμένα ρολόγια χειρός με 24ωρο καντράν δείχνουν τα μεσάνυχτα στη θέση που είναι συνήθως 9 η ώρα και το μεσημέρι στη θέση που είναι συνήθως 3 η ώρα. Όποια και αν είναι η διάταξη του καντράν, τα μεσάνυχτα και το μεσημέρι θα είναι πάντα σε αντίθετες θέσεις αντικριστά η μία από την άλλη.
Για τη σωστή ανάγνωση της ώρας σε ένα ρολόι με 24ωρο μονό δείκτη, θα πρέπει να καταλάβεις ότι η μέρα αποτελεί ένα πλήρη κύκλο ξεχνώντας αυτά που σε μάθανε στο δημοτικό σχολείο για την ανάγνωση της ώρας από καντράν ρολογιού.
Ρίξε μια ματιά στα παρακάτω σκίτσα. Οι ώρες στο καντράν χωρίζονται μεταξύ τους σε έξι δεκάλεπτα διαστήματα. Με αυτήν τη διάταξη είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζεις την ακριβή ώρα με ακρίβεια λεπτού. Όμως, είναι πολύ κακό εάν εμφανιστείς στο ραντεβού σου, για παράδειγμα, στις 14:56 αντί στις 14:58;
Εάν είσαι από την Ευρώπη, η ιδέα μιας 24ωρης ημέρας δεν αποτελεί κάτι το περίεργο. Όμως, για όσους είναι από τις ΗΠΑ, οι ημέρες έχουν 24ωρο τρόπο μέτρησης μόνο για τους στρατιωτικούς και τους επιστήμονες. Χρειάζεται εξάσκηση για έναν Αμερικάνο ώστε να μπορεί να καταλαβαίνει αυτόματα ότι οι ώρες της ημέρας μετριούνται και μεταξύ 13 - 23:59.
Ποιο Είναι το Μεγαλύτερο Μειονέκτημα Όσον Αφορά τη Χρήση Ρολογιού με 24ωρο Μονό Δείκτη;
Το κύριο μειονέκτημα όσον αφορά τα ρολόγια με μόνο ένα δείκτη είναι ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για την εξοικείωση της χρήσης. Ανεξάρτητα εάν δεν έχεις πρόβλημα στην ανάγνωση της ώρας σε καντράν 1-24, το να μάθεις καλά και να αυτοματοποιήσεις στο μυαλό σου τις νέες θέσεις των ωρών στο καντράν χρειάζεται σαφώς αρκετό χρόνο ώστε να επιτευχθεί αυτοματοποιημένη εξοικείωση.
Όταν ο δείκτης δείχνει 3 η ώρα, θα είναι πλέον 18:00 σε ένα ρολόι με 24ωρο καντράν. Τα ρολόγια τύπου Aviator (ρολόγια αεροπόρου) είναι σχεδιασμένα με ένα τρίγωνο στην κορυφή (μεσημέρι) έτσι ώστε να είναι δυνατή η γρήγορη ανάγνωση της ώρας, χάρις σε αυτό το σημάδι αναφοράς. Δυστυχώς, όσον αφορά τα ρολόγια με 24ωρο καντράν, δεν υπάρχει κάποια τέτοια βοήθεια, δεν υπάρχει σημείο αναφοράς.
Παρά το γεγονός ότι απαιτείται λίγος χρόνος έως ότου εξοικειωθείς με τη νέα διάταξη ώστε να μπορείς να διαβάζεις με ευκολία την ώρα, υπάρχει κάτι συμβολικό με τον ολοκληρωμένο κύκλο που κάνει ο δείκτης κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Μπορεί να έχουμε επηρεαστεί από το Lion King, όμως ο μεγάλος κύκλος της ζωής είναι κάτι που μας επηρεάζει κάθε φορά.
Πώς Ρυθμίζεται η Ώρα σε Ένα Ρολόι με 24ωρο Μονό Δείκτη
H ρύθμιση της ώρας στα αναλογικά ρολόγια με μονό / ένα δείκτη γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στα ρολόγια με τρεις δείκτες. Η ρύθμιση της ώρας γίνεται με την περιστροφή της κορώνας. Επειδή ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά brand ρολογιού, σε συμβουλεύουμε να ακολουθήσεις τις οδηγίες όπως αυτές αναγράφονται στο εγχειρίδιο χρήσης που συνοδεύει το ρολόι ή τα ρολόγια που αγόρασες.
Συνιστούμε να ρυθμίσεις την ώρα με ακρίβεια ώρας ή μισαώρου. Αυτές είναι οι ευκολότερες ενδείξεις που μπορείς να αναγνωρίσεις στο καντράν και θα σε βοηθήσουν να ρυθμίσεις την ώρα με ακρίβεια.
Εάν δεν έχεις ξαναχρησιμοποιήσει ρολόγια με 24ωρο καντράν, μπορείς να τσεκάρεις τις θέσεις ώρας ενός ρολογιού με 12ωρο καντράν με τις αντίστοιχες θέσεις ώρας ενός ρολογιού με 24ωρο καντράν. Συμπεριλάβαμε στη λίστα μας μόνο τις θέσεις ώρας μετά το μεσημέρι (μ.μ), μιας και οι θέσεις ώρας πριν το μεσημέρι (π.μ) είναι ίδιες και στα δυο καντράν / κλίμακες.
Η Ιστορία Πίσω Από την Ώρα – Γιατί Χρησιμοποιούμε 24 Ώρες
Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, το 24ωρο αποτελεί τη standard κλίμακα μέτρησης του χρόνου μιας ημέρας. Παρόλο που οι Αμερικανοί φίλοι μας μπορεί να διαφωνούν, η 24ωρη κλίμακα μέτρησης των ωρών μιας ημέρας αφαιρεί την όποια σύγχυση μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ 10 πμ και 10 μμ. Για πολλούς είναι απλούστερο και πιο πρακτικό να χρησιμοποιείται η αρίθμηση των ωρών από το 0 έως το 24. Έτσι, δε θα αγχωθείς ποτέ ότι μπορεί να είσαι 12 ώρες νωρίτερα ή αργότερα για μια πτήση, πχ των 6, όταν ξέρεις ότι αυτή η πτήση αναχωρεί πχ. στις 18:00.
Στις περισσότερες Αγγλόφωνες χώρες (ακόμα και στις ΗΠΑ), η 24ωρη κλίμακα μέτρησης ωρών χαρακτηρίζεται ως "στρατιωτική ώρα" (βλ. ‘military time’) επειδή χρησιμοποιείται κυρίως από τον στρατό, αλλά και από επαγγέλματα όπου η χρονική ακρίβεια είναι εξαιρετικά σημαντική και γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να αποφεύγονται τυχόν μπερδέματα ή παρεκλίσεις όσον αφορά την ανάγνωση της ώρας.
Παρόλο που οι περισσότερες χώρες στον κόσμο χρησιμοποιούν και καταλαβαίνουν περισσότερο το 24ωρο σύστημα μέτρησης ωρών, τα περισσότερα αναλογικά ρολόγια έχουν 12ωρο καντράν. Βεβαίως, υπάρχουν και μοντέλα ρολογιών που έχουν έξτρα ένδειξη με αριθμούς 13-24. Ακόμα και ορισμένα στρατιωτικού τύπου ρολόγια έχουν έξτρα κύκλο με αριθμούς 13-24 κάτω από τους standard δείκτες.
Αφού πρακτικά όλος ο κόσμος κινείται βάσει της 24ωρης ημερήσιας κλίμακας μέτρησης ωρών, γιατί δε φτιάχνονται με αυτόν τον τρόπο όλα τα αναλογικά ρολόγια; Για την απάντηση θα πρέπει να γυρίσουμε πολύ πίσω στον χρόνο και να φτάσουμε στο σημείο όπου ξεκίνησε να υφίσταται χρόνος... ή τουλάχιστον έως την αρχαία Αίγυπτο.
Η 24ωρη μέρα μας προέρχεται από τους Αιγύπτιους. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που διαίρεσαν την ημέρα σε δυο 12ωρα τμήματα. Ξεκίνησαν με 10 ώρες ημέρας, προσθέτοντας 1 ώρα στην αρχή και 1 ώρα στο τέλος για το λυκόφως. Η μέτρηση των 10 ωρών της ημέρας γίνονταν με ηλιακά ρολόγια, ενώ οι νυχτερινές ώρες χωρίζονταν σε 12ωρο και η μέτρησή τους γίνονταν με την παρατήρηση των θέσεων των αστεριών στον νυκτερινό ουρανό.
Οι Αιγυπτιολόγοι (όχι εμείς!) πιστεύουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν χρησιμοποιούσαν λεπτά και δευτερόλεπτα ως μονάδες μέτρησης του χρόνου. Φανταζόμαστε ότι θα τους άρεσαν πολύ τα ρολόγια μας με το 24ωρο καντράν! Επιπρόσθετα, για τους αρχαίους Αιγύπτιους ο μήνας είχε 3 εβδομάδες, με την κάθε εβδομάδα να αποτελείται από 10 ημέρες. Η αρχή κάθε μήνα ξεκινούσε με το Νέο Φεγγάρι... το πιθανότερο είναι να λάτρευαν τα moonphase ρολόγια μας!
Μιας και χωρίζουμε μια ημέρα σε 24 ώρες... γιατί υπάρχουν 60 λεπτά σε μια ώρα και 60 δευτερόλεπτα σε ένα λεπτό; Για αυτές τις υποδιαιρέσεις στη μέτρηση του χρόνου μπορούμε να ευχαριστήσουμε τους Βαβυλώνιους που χρησιμοποιούσαν εξηνταδικό σύστημα μέτρησης και αρίθμησης (δηλαδή τα μετρούσαν όλα σε εξηντάδες) στα Μαθηματικά και την Αστρονομία. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει τις ρίζες του στον αρχαίο πολιτισμό των Σουμέριων και πιστεύεται ότι άρχισε να χρησιμοποιείται γύρω στο 2000 πΧ. Οι τέλειες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για να κάνεις τους πάντες στην παρέα σου να μείνουν με ανοικτό το στόμα και να σε ακούνε με μεγάλη προσοχή, έτσι δεν είναι;
Από εκείνο το μακρινό σημείο στην ανθρώπινη ιστορία, εάν επιταχύνουμε και περάσουμε τα Κινεζικά ρολόγια με κερί ή κεριά χρονομέτρησης (βλ. Chinese candle clocks), τα Περσικά υδάτινα ρολόγια (βλ. Persian water clocks), και τα Ιαπωνικά ρολόγια θυμιάματος (βλ. Japanese incense clocks), θα φτάσουμε στα ρολόγια με πάνω κάτω τη σημερινή μορφή τους. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ήταν ιδιαιτέρως διαδεδομένη η χρήση των αναλογικών ρολογιών με 24ωρο καντράν. Ένα από τα παλαιότερα παραδείγματα είναι το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας… το οποίο μάλιστα λειτουργεί ακόμα και στις μέρες μας! Ωστόσο, το 24ωρο καντράν στα αναλογικά ρολόγια αντικαταστάθηκε σταδιακά από το 12ωρο καντράν μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα μΧ.
Επειδή στα ρολόγια με 12ωρο καντράν ο δείκτης της ώρας κάνει 2 περιστροφές του καντράν κάθε μέρα, έπρεπε να δημιουργηθούν νέοι τρόποι μέτρησης και ανάγνωσης του χρόνου. Οι Λατινικοί όροι "ante meridiem" (a.m. - δηλαδή π.μ (προ μεσημβρίας)) και post meridiem (p.m. - δηλαδή μ.μ (μετά μεσημβρίας)) άρχισαν να χρησιμοποιούνται ώστε να ξεχωρίζουν οι ώρες της ημέρας από τις ώρες της νύκτας.
Από τα παραπάνω, μπορείς εύκολα να συμπεράνεις ότι το να φοράς ένα ρολόι με 24ωρο καντράν δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Δεν είναι μια νέα τάση ή κάτι που απλά επινοήσαμε. Είναι η αφετηρία απ' όπου ξεκίνησαν όλα.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έκτιζαν πυραμίδες χωρίς να γνωρίζουν ή να δίνουν σημασία στο κάθε ακριβές λεπτό και δευτερόλεπτο μιας ημέρας. Εφόσον αυτοί το έκαναν και κατάφεραν όσα φανταστικά και τρομερά κατάφεραν... σίγουρα μπορείς κι εσύ, δίνοντας στην ιστορία σου μια ξεχωριστή και συνάμα ιστορική αφήγηση.
Γιατί Αξίζει να Φοράω Ένα Ρολόι με 24ωρο Καντράν;
Ίσως εργάζεσαι σε ένα ερευνητικό κέντρο στην Ανταρκτική και δε γνωρίζεις πότε είναι μέρα ή νύχτα. Ίσως είσαι αστροναύτης που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Ή - βάζουμε στοίχημα ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος - έχεις την εντύπωση ότι ένα ρολόι με 24ωρο μονό δείκτη είναι ένα ξεχωριστό ανδρικό αξεσουάρ το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να αφηγηθείς την ιστορία σου με ξεχωριστό τρόπο.
Ο δείκτης αυτού του ρολογιού δε θα ολοκληρώσει την περιστροφική του πορεία γύρω από το καντράν παρά μόνο αύριο τέτοια ώρα. Έτσι, χωρίς να πρεσάρεις τον εαυτό σου με τη μεγάλη ταχύτητα με την οποία εναλάσσονται τα δευτερόλεπτα και τα λεπτά, θα έχεις μεγαλύτερη ηρεμία στη ζωή σου και περισσότερη ζωτική ενέργεια να εστιάσεις σε αυτά που πραγματικά έχουν αξία, όπως πχ. να απολαύσεις το γεύμα σου με ηρεμία ή να διαβάσεις αυτό το άρθρο. Μια ακόμα λεπτομέρεια που μπορεί να εμπλουτίσει με περαιτέρω νόημα την καθημερινότητά σου!
Με αυτόν τον νέο τρόπο προσέγγισης και μέτρησης του χρόνου, μπορείς να αλλάξεις και τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις και αντιλαμβάνεσαι όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου. Η αλλαγή δεν είναι κάτι κακό, αποτελεί κομμάτι της εξέλιξης και της γέννησης του νέου.