Ανδρικά Ρολόγια – Ο Απόλυτος Οδηγός
Το να επιλέξεις το κατάλληλο ρολόι χειρός απαιτεί πολλές δοκιμές, καλή έρευνα αγοράς, αλλά και σκέψη. Τα καλά νέα είναι ότι... τα έχουμε ήδη κάνει όλα αυτά για σένα. Ο αναλυτικός οδηγός για τα ανδρικά ρολόγια θα σου προσφέρει έναν πραγματικό "πλούτο" πληροφοριών και θα σε βοηθήσει να επιλέξεις και να αγοράσεις το κατάλληλο ρολόι για σένα.
Απο ελατήρια, έως μπαταρίες και καντράν, δερμάτινα λουράκια έως χρονογράφους δευτερολέπτων, ένα ρολόι χειρός είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό αξεσουάρ που σου δείχνει την ώρα.
Διαβάστε προσεκτικά, κύριοι. Όταν φτάσετε στο τέλος του άρθρου, θα έχετε γίνει ειδικοί στα ρολόγια χειρός.
Γιατί να Φορέσω Ρολόι;
ΟΚ, το smartphone σου μπορεί, εκτός των άλλων, να σου δείχνει και την ώρα. Όμως, αντίθετα με τα smartphones, ένα ρολόι χειρός δε σε "βομβαρδίζει" με ένα σωρό ειδοποιήσεις και μηνύματα, 24 ώρες το 24ωρο, από Facebook, Tinder, κτλ.
Ένα ρολόι χειρός είναι πολλά περισσότερα από ένα ανδρικό αξεσουάρ που δείχνει τις ώρες και τα λεπτά. Ένας άνδρας που φοράει ρολόι στον καρπό του, δεν είναι απλά ένας άνδρας που προσπαθεί να είναι στην ώρα του, αλλά ένας άνδρας που πάνω απ' όλα προσπαθεί να είναι συνεπής στην ώρα του με στυλ.
Εξάλλου… όσον αφορά τα "blings", οι άνδρες δεν έχουν τόσες επιλογές όσες έχουν οι γυναίκες. Ωστόσο, αυτές οι λίγες μπορούν να κάνουν τεράστια στυλιστική διαφορά.
Η επιλογή του σωστού ρολογιού που θα ταιριάξει στο στυλ ζωής, την ιδιοσυγκρασία, και τις προτιμήσεις σου, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως το budget, το στυλ και τη λειτουργικότητα. Τι περιμένεις από το ρολόι σου; Τι επιθυμείς να δείχνει; Πού θα το φοράς; Ποιο είναι το look σου; Ήρθε η ώρα να τα αναλογιστείς όλα αυτά και να σκεφτείς με ηρεμία και προσοχή!
Από υψηλής τεχνολογίας έως super trendy ρολόγια, στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα μπορείς να βρεις ρολόγια που μπορούν να καλύψουν το ιδιαίτερο στυλ κάθε άνδρα και θα σε βοηθήσουν να αφηγηθείς τη δική σου επική ιστορία.
Τύποι Κίνησης Ρολογιού
Ο μηχανισμός κίνησης του ρολογιού είναι πρακτικά η καρδιά του ρολογιού που το κάνει να μετράει τον χρόνο. Για να μπορεί το ρολόι να σου δείχνει σωστά την ώρα, απαιτούνται πολλές και περίπλοκες διεργασίες στο εσωτερικό του.
Για κάποιους, αυτό που μετράει είναι το design και το look. Για άλλους, είναι πιο ενδιαφέρον ο μηχανισμός ενός ρολογιού και το πώς λειτουργεί. Άλλοι, πάλι, ψάχνουν για συνδυασμό όλων των παραπάνω.
Σε γενικές γραμμές, οι τύποι κίνησης των ρολογιών χωρίζονται σε τρεις κύριες κατηγορίες:
- Μηχανικός – Το κλασικό ρολόι που κουρδίζεται. Ο μηχανισμός αποθηκεύει ενέργεια στα μικροσκοπικά του εξαρτήματα, την οποία και σιγά σιγά αποδεσμεύει χαρίζοντας κίνηση στους δείκτες.
- Αυτόματος – Η αυτόματη έκδοση του χειροκίνητου μηχανικού ρολογιού. Κουρδίζεται αυτόματα.
- Quartz – Το μοντέρνο ρολόι. Δεν απαιτείται κούρδισμα - λειτουργεί με μπαταρία.
Το Μηχανικό Ρολόι
Είναι ένα είδος ρολογιού για τον κλασικό, old school άνδρα. Ένα μηχανικό ρολόι αποτελεί μια κλασάτη, αυθεντική, διαχρονική επιλογή. Σε αντίθεση με τα ρολόγια quartz, δλδ. τα ρολόγια που κινούνται με μπαταρία, τα μηχανικά ρολόγια λειτουργούν χάρις σε έναν περίπλοκο και εξαιρετικής κατασκευαστικής δεξιοτεχνίας μηχανισμό κουρδίσματος.
Όπως τα παλιά ρολόγια του 17ου αιώνα που "φόρτιζαν" με ελατήρια, έτσι και το μηχανικό ρολόι του σήμερα βασίζεται στο χειροκίνητο κούρδισμα του μηχανισμού ελατηρίων του. Μόλις κουρδιστεί, το σύστημα ελατηρίων αρχίζει να αφήνει σιγά σιγά την ενέργεια που έχει αποθηκεύσει δίνοντας κίνηση σε μια περίπλοκη σειρά από γρανάζια που ενεργοποιεί έναν τροχίσκο, γνωστό και ως τροχό αντιστάθμισης του ρολογιού.
Ο τροχός αντιστάθμισης γυρίζει μπρος και πίσω με σταθερό, συνεχή ρυθμό. Όταν αφεθούν από τον μηχανισμό διαφυγής (escapement, ένας μηχανισμός τοποθετημένος μεταξύ του συστήματος τροχών και του ρυθμιστικού οργάνου του ρολογιού), οι τροχοί προχωρούν μπροστά ελάχιστα με κάθε περιστροφή. Η λειτουργία της διαφυγής στοχεύει στο να παλινδρομεί (παλινδρόμηση είναι η κίνηση που γίνεται εναλλακτικά προς μία κατεύθυνση και προς την αντίθετή της) το ρυθμιστικό όργανο του ρολογιού σε συγκεκριμένες χρονικούς περιόδους αντικαθιστώντας την ενέργεια που χάνεται εξαιτίας της τριβής καθώς και της αντίστασης του αέρα.
Η αντικαθιστάμενη ενέργεια προέρχεται από την κινητήρια δύναμη του μηχανισμού (ελατήριο) και μεταφέρεται στη διαφυγή μέσω του συστήματος τροχών.
Φυσικά, αυτός ο φανταστικός μηχανικός σχεδιασμός απαιτεί καθημερινό κούρδισμα. Στα περισσότερα μοντέλα κουρδιστών μηχανικών ρολογιών, για να κουρδιστεί ένα τέτοιο ρολόι θα πρέπει να το κουρδίσεις χρησιμοποιώντας την κορώνα του. Συνήθως, το κούρδισμα επιτυγχάνεται με περιστροφή της κορώνας με την ίδια φορά των δεικτών του ρολογιού. Η διαδικασία του χειροκίνητου κουρδίσματος θα πρέπει να σταματήσει όταν υπάρξει αντίσταση κατά το κούρδισμα.
Εάν αποκτήσεις κουρδιστό μηχανικό ρολόι, είναι πολύ σημαντικό να εξοικειωθείς με τον τρόπο κουρδίσματος, αλλά και το πότε πρέπει να σταματήσεις το κούρδισμα, δλδ. σε ποιο επίπεδο αντίστασης θα πρέπει να σταματήσεις. Εάν το παρακάνεις, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να σπάσεις το μηχανισμό ελατηρίων. Οπότε, προσοχή και σεβασμός κάθε φορά που κουρδίζεις το ρολόι σου.
Συνήθως, για να ρυθμίσεις την ώρα θα πρέπει να τραβήξεις προς τα έξω την κορώνα. Με αυτόν τον τρόπο, σταματάει η κίνηση του δείκτη και έτσι μπορείς να ρυθμίσεις εύκολα την ώρα στο σημείο που επιθυμείς.
Ο μηχανισμός ενός κουρδιστού μηχανικού ρολογιού είναι περίπλοκος και πολυσύνθετος, καθώς αποτελείται από τουλάχιστον 200 διαφορετικά μέρη. Το μόνο μειονέκτημα ενός κουρδιστού μηχανικού ρολογιού είναι ότι παρουσιάζει μικρές αποκλίσεις και έτσι δε μπορεί να δείχνει την ώρα με 100% ακρίβεια. Τα κουρδιστά μηχανικά ρολόγια μετρούν τον χρόνο εντός ορισμένων αποδεκτών αποκλίσεων - τον μέγιστο αποδεκτό αριθμό δευτερολέπτων ανά ημέρα που το ρολόι αποκλίνει θετικά ή αρνητικά.
Για να περάσει την COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) χρονομετρική πιστοποίηση, το ρολόι δεν θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη απόκλιση από -4 έως +6 δευτερόλεπτα.
Τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα κουρδιστά μηχανικά ρολόγια στον κόσμο κατασκευάζονται στην Ελβετία και ακολουθούν τα Ιαπωνικά.
Τα Πλεονεκτήματα Ενός Μηχανικού Ρολογιού
- Ελίτ Αξία. Πρόκειται για την αφρόκρεμα, ή όπως λένε οι Ελβετοί για την "crème de la crème" της ωρολογοποιίας. Εάν είσαι ιδιοκτήτης ενός τέτοιου ρολογιού σίγουρα νιώθεις μεγάλη περηφάνεια που φοράς ένα ρολόι με τόσο περίπλοκο μηχανισμό αποτελούμενο από δεκάδες ελατήρια και γρανάζια που αποτελεί πραγματικό κόσμημα μηχανικής και στυλ.
- Πρακτικότητα. Δε χρειάζεται μπαταρίες.
- Μοναδικότητα. Το vintage είναι πάντα στη μόδα και περιζήτητο. Τα ακριβότερα συλλεκτικά ρολόγια είναι μηχανικά.
- Εντυπωσιακό Στυλ. Σε ορισμένα μηχανικά ρολόγια είναι ορατός ο εντυπωσιακός εσωτερικός μηχανισμός. Κάθε λεπτό που περνάει, καταλαβαίνεις ότι είναι προϊόν εξαιρετικής μηχανικής.
Τα Μειονεκτήματα Ενός Μηχανικού Ρολογιού
- Δύσκολη Συντήρηση. Θα πρέπει σε καθημερινή βάση να το κουρδίζεις. Επίσης, ένα μηχανικό ρολόι χρειάζεται service κάθε περίπου πέντε χρόνια. Αδιαμφισβήτητα, είναι μια αρκετά πολυέξοδη επένδυση.
- Έλλειψη Ακρίβειας στη Χρονομέτρηση. Ακόμα και με τακτικό κούρδισμα, ένα κουρδιστό μηχανικό ρολόι μπορεί να έχει απόκλιση λίγων δευτερολέπτων κάθε μέρα.
- Ευαισθησία. Τα μικροσκοπικά γρανάζια, ελατήρια, και οι μικροί τροχοι, είναι μέρη ευαίσθητα σε μεταβολές και καιρικές συνθήκες. Οπότε, ένα μηχανικό ρολόι δεν αποτελεί καλή επιλογή εάν θέλεις να φοράς ρολόι όταν κάνεις πχ. surfing.
- Είναι Ακριβό. Τα μηχανικά ρολόγια είναι αρκετά ακριβότερα από τα ρολόγια quartz.
Το Αυτόματο Ρολόι
Όπως με τα μηχανικά ρολόγια, έτσι και ένα αυτόματο ρολόι παίρνει ενέργεια από ένα κύριο ελατήριο. Ωστόσο, αυτό το κύριο ελατήριο "φορτίζει" και κουρδίζεται αυτόματα με την κινητική ενέργεια του καρπού του κατόχου – δλδ. με τη φυσική κίνηση του χεριού. Το αυτόματο ρολόι είναι γνωστό και ως kinetic ρολόι, δλδ. ρολόι κίνησης.
Τεχνικά μιλώντας, είναι ένα ‘self-winding’ ρολόι, δλδ. ένα ρολόι που "αυτο-κουρδίζεται". Ένας μικρός ρότορας περιστρέφεται με κάθε κίνηση του χεριού. Αυτή η περιστροφή είναι που κουρδίζει το κύριο ελατήριο. Επομένως, το κούρδισμα γίνεται αυτόματα. Αρκεί ο κάτοχος να το φοράει συχνά, καθώς όσο το φοράει στον καρπό και κινείται, αυτό θα κουρδίζει αυτόματα.
Από τη στιγμή που θα βγάλεις το αυτόματο ρολόι από τον καρπό σου, συνήθως αυτό θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά για περίπου ακόμα 48 ώρες. Με το πέρας αυτής της χρονικής περιόδου, θα μπει σε φάση "εξοικονόμησης ενέργειας" (“power reserve” mode). Για να ξαναγίνει πλήρως λειτουργικό, θα πρέπει να ρυθμίσεις ξανά την ώρα και το "φορτίσεις" / κουρδίσεις χειροκίνητα. Όπως με τα κουρδιστά μηχανικά ρολόγια, έτσι και στην περίπτωση των αυτόματων ρολογιών θα πρέπει να περιστρέψεις αρκετές φορές την κορώνα προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Μετά, θα πρέπει να ρυθμίσεις την ώρα τραβώντας προς τα έξω την κορώνα.
Εάν ανήκεις σε αυτούς που ήθελαν πάντα ένα μηχανικό ρολόι, αλλά δεν αγοράζουν κουρδιστά μηχανικά ρολόγια επειδή φοβούνται μη σπάσουν τον εσωτερικό μηχανισμό παρακουρδίζοντάς τον, τότε είμαστε σίγουροι ότι θα λατρέψεις τα αυτόματα μηχανικά ρολόγια. Τα αυτόματα ρολόγια έχουν μηχανισμό ασφαλείας ώστε να μην παρακουρδιστεί το ελατήριο. Ανεξαρτήτως πόσες φορές θα το κουρδίσεις, ο μηχανισμός δε θα σπάσει. Από την άλλη, πολλά από τα χειροκίνητα κουρδιστά μηχανικά ρολόγια, ιδίως αυτά παλαιότερης κατασκευής, δεν έχουν πάντα έναν τέτοιο μηχανισμό ασφαλείας.
Εάν πρόκειται να φυλάξεις κάπου το αυτόματο ρολόι σου και δε σκοπεύεις να το φορέσεις για αρκετές μέρες ή εάν έχεις πολλά ρολόγια και σου αρέσει να τα φοράς εναλλάξ ή εάν έχεις περισσότερα του ενός αυτόματα ρολόγια, τότε καλό θα ήταν να σκεφτείς να αγοράσεις μια ειδική συσκευή (watch winder) αυτόματης "φόρτισης" / κουρδίσματος των αυτόματων ρολογιών για όσο διάστημα δεν τα φοράς.
Τα Πλεονεκτήματα Ενός Αυτόματου Ρολογιού
- Είναι το καλύτερο από τα δύο. Τα αυτόματα ρολόγια έχουν τον ίδιο εντυπωσιακό και περίπλοκο εσωτερικό μηχανισμό, όπως τα κλασικά κουρδιστά μηχανικά ρολόγια. Ωστόσο, σε αντίθεση με ένα κουρδιστό μηχανικό ρολόι, το αυτόματο ρολόι "φορτίζει" / κουρδίζει αυτόματα, μόνο με την κίνηση του καρπού.
- Πρακτικότητα. Δε χρειάζεται μπαταρία ή χειροκίνητο κούρδισμα / φόρτισμα.
- (Συνήθως) Εύκολη Συντήρηση. Εξαιρετική επιλογή εάν σκοπεύεις να φοράς καθημερινά το ρολόι σου.
Τα Μειονεκτήματα Ενός Αυτόματου Ρολογιού
- Ορισμένες φορές απαιτείται χειροκίνητο κούρδισμα. Εάν πάψεις να φοράς καθημερινά το αυτόματο ρολόι, θα σταματήσει να "αυτο-κουρδίζεται", θα αρχίσει να χάνει μερικά δευτερόλεπτα, και στο τέλος θα σταματήσει. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να το κουρδίσεις χειροκίνητα περιστρέφοντας την κορώνα.
- Χρειάζεται περιστασιακά συντήρηση. Χρειάζεται service περίπου κάθε πέντε χρόνια.
Το Ρολόι Quartz
Αυτό το ρολόι άλλαξε άρδην την παγκόσμια ιστορία των ρολογιών. Τα ρολόγια Quartz, δλδ. τα ρολόγια με χαλαζία, έκαναν το ντεμπούτο τους τη δεκαετία του '60 στην Ιαπωνία. Έως τη δεκαετία του '80, τα ρολόγια Quartz κατάφεραν να εκτοπίσουν από την παγκόσμια αγορά τα παραδοσιακά κουρδιστά μηχανικά ρολόγια. Το ρολόι Quartz παίρνει ενέργεια από μπαταρία και είναι βασικά ένας μικροσκοπικός υπολογιστής ο οποίος βασίζει τη λειτουργία του σε ηλεκτρικούς παλμούς - αντί του χειροκίνητου κουρδίσματος - για να μετράει τον χρόνο.
Αυτός ο τύπος του ρολογιού πήρε το όνομά του από το κρύσταλλο χαλαζία που έχει εντός του ηλεκτρονικού μηχανισμού του. Ουσιαστικά, ο χαλαζίας παίζει ρόλο αγωγού, καθώς ρυθμίζει την ηλεκτρική τάση μεταξύ της μπαταρίας και του ηλεκτρικού κυκλώματος του ρολογιού.
Σε αντίθεση με τα μηχανικά ρολόγια, τα ρολόγια Quartz μπορούν να είναι εξίσου αναλογικά ή ψηφιακά. Τα ψηφιακά ρολόγια Quartz δείχνουν την ώρα με αριθμητικά ψηφία τα οποία εμφανίζονται σε μια LCD οθόνη. Από την άλλη, τα αναλογικά ρολόγια δείχνουν την ώρα με τους κλασικούς δείκτες.
Λόγω του ότι η κίνηση του ρολογιού Quartz τροφοδοτείται από μπαταρία, ο δεύτερος δείκτης κινείται με μεμονωμένα ‘ticks’. Αντίθετα, η κίνηση των δεικτών ενός μηχανικού ρολογιού είναι ομαλή και συνεχόμενη.
Τα Πλεονεκτήματα Ενός Ρολογιού Quartz
- Είναι Οικονομικά Προσιτό. Τα ρολόγια Quartz αποτελούν μια σαφώς οικονομικότερη επιλογή τόσο στην αγορά όσο και στη συντήρηση, συγκρητικά με τα κουρδιστά μηχανικά ρολόγια ή τα αυτόματα ρολόγια.
- Είναι Ευκολόχρηστα. Δεν υπάρχει ανάγκη κουρδίσματος, ούτε και service. Απλά, χρειάζεται να αλλάζει η μπαταρία όταν τελειώνει.
- Δείχνουν την Ώρα με Ακρίβεια. Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συνδυαστικά με τον χαλαζία κάνουν τα ρολόγια Quartz τον πλέον ακριβή και αξιόπιστο τύπο ρολογιού όσον αφορά τη μέτρηση της ώρας. Να σημειωθεί πως τα premium ποιότητας ρολόγια Quartz μόλις και μετά βίας αποκλίνουν 1-2 δευτερόλεπτα τον μήνα.
- Είναι ανθεκτικά και έχουν χαμηλή συντήρηση. Η κίνηση που τροφοδείται λόγω μπαταρίας και ηλεκτρονικού συστήματος, συγκρητικά με την κίνηση που τροφοδείται από ελατήρια, γρανάζια, τροχούς, κι άλλα εκατοντάδες μέρη, σημαίνει ότι ένα ρολόι Quartz είναι σαφώς πιο εύκολο και οικονομικό στη συντήρησή του συγκρητικά με ένα μηχανικό ή αυτόματο ρολόι.
Τα Μειονεκτήματα Ενός Ρολογιού Quartz
- Είναι κάπως μέτριο. Τα ρολόγια Quartz δεν έχουν την περιπλοκότητα και τη δεξιοτεχνική φινέτσα των μηχανικών ρολογιών.
- Οι μπαταρίες πρέπει να αλλάζονται. Οι μπαταρίες δε διαρκούν για πάντα. Έτσι, τα ρολόγια Quartz δεν έχουν την τροφοδοτική αυτοδυναμία που έχουν τα μηχανικά και αυτόματα ρολόγια.
Εν Κατακλείδι Τα κουρδιστά μηχανικά και αυτόματα ρολόγια ξεχωρίζουν με την περιπλοκότητα και την υψηλή δεξιοτεχνία που απαιτείται για την κατασκευή του μηχανισμού τους. Γι' αυτόν τον λόγο, αποτελούν αγαπημένη επιλογή για τους γνώστες και τους συλλέκτες των ρολογιών. Έχουν μια υψηλή φινέτσα που συναρπάζει με ξεχωριστό τρόπο.
Από την άλλη, τα ρολόγια Quartz προτιμώνται κυρίως από αυτούς που απαιτούν υψηλή ακρίβεια χρονομέτρησης, αξιοπιστία, ευκολότερη συντήρηση, και χαμηλότερη τιμή.
Κάσες Ρολογιών: Τι Έχει Σημασία;
Το brand και το στυλ ενός ρολογιού είναι το ένα μέρος της εξίσωσης. Το άλλο μέρος είναι από τι είναι φτιαγμένο το ρολόι. Τα lux ρολόγια μπορεί να είναι φτιαγμένα από ακριβά πολύτιμα μέταλλα (χρυσός, λευκόχρυσος, παλλάδιο, κτλ) έως και από διάφορα κράματα μετάλλων. Επίσης, κι άλλα μέταλλα έχουν κερδίσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς πολυτελών ρολογιών, όπως πχ. το ανοξείδωτο ατσάλι, το βολφράμιο, και το τιτάνιο.
Τέλος, τα αθλητικά ρολόγια και τα ρολόγια καταδύσεων πρέπει να είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικά στη διάβρωση, γι 'αυτόν τον λόγο φτιάχνονται κυρίως από ανοξείδωτο ατσάλι ή τιτάνιο.
Χρυσά Ρολόγια
Όμορφα, παραδοσιακά, εντυπωσιακά, τα ανδρικά χρυσά ρολόγια είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό ανδρικό αξεσουάρ που δείχνει την ώρα. Αποτελούν statement ανδρικά αξεσουάρ. Ωστόσο, ο χρυσός κάθε άλλο παρά φθηνός δεν είναι. Μπορεί η χρυσαφί γυαλάδα του να "μαγνητίζει" την προσοχή των βλεμμάτων, όπως άλλωστε και η υψηλή αξία του, όμως, ο χρύσος έχει και αρκετά μειονεκτήματα. Λόγω του ότι είναι ένα σχετικά μαλακό μέταλλο, ο χρυσός είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στις γρατσουνιές και στο ξεθώριασμα. Ένα χρυσό ρολόι μπορείς να το φορέσεις μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, σίγουρα όχι στην καθημερινότητα ή όταν κάνεις σκι στο βουνό ή στη θάλασσα.
Ασημένια Ρολόγια
Τα ασημένια ανδρικά ρολόγια είναι σχετικά σπάνια. Το πιθανότερο είναι επειδή το ασήμι έχει μια ιδιαίτερη τάση να μαυρίζει, ενώ, παράλληλα, τα περισσότερα ρολόγια από ανοξείδωτο ατσάλι μοιάζουν πολύ με τα ασημένια όταν είναι φινιρισμένα σε ασημί τόνο. Κοινώς, τα ανδρικά ρολόγια από ανοξείδωτο ατσάλι προσφέρουν το look ασημιού, χωρίς να είναι τόσο ακριβά, χωρίς να οξειδώνονται αντιαισθητικά, και χωρίς να γρατσουνιούνται εύκολα, καθώς το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ένα σαφώς πιο σκληρό και ανθεκτικό μέταλλο συγκρητικά με το ασήμι.
Ρολόγια από Ανοξείδωτο Ατσάλι
Ελαφρύ, εξαιρετικά ανθεκτικό στη διάβρωση - πολυχρησία - πάροδο χρόνου - δυσμενείς συνθήκες, το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ένα από τα φθηνότερα μέταλλα της αγοράς και έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα. Αν και χρησιμοποιείται συχνότερα στα sport ρολόγια ή σε "φθηνότερα" μοντέλα lux brands, δεν παύει να αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή μετάλλου για κάθε ποιοτικό ρολόι. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Trendhim μπορείς να βρεις ατσάλινα ρολόγια τόσο σε χρυσαφί όσο και ασημί τόνο φινιρίσματος.
Ρολόγια από Τιτάνιο
Το τιτάνιο έχει το μισό βάρος του ατσαλιού και έχει διπλάσια αντοχή. Το μόνο σημαντικό μειονέκτημα του τιτανίου είναι η υψηλή τιμή του.
Κεραμικά Ρολόγια
Τεχνικά, το κεραμικό είναι κάθε μη μεταλλικό υλικό που είναι συμπαγές και ανόργανο. Φτιαγμένα από οξείδιο του ζιρκονίου, τα κεραμικά ρολόγια είναι εξίσου στυλάτα όσο και ανθεκτικά. Εκτός του ότι είναι υποαλλεργικά, τα κεραμικά ρολόγια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στις γρατσουνιές, μπορούν να αντέξουν πολλά χρόνια κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και δεν ξεθωριάζουν στον ήλιο.
Τζαμάκι Ρολογιού
Το τζαμάκι – δηλαδή το κρύσταλλο που καλύπτει και προστατεύει το καντράν και τους δείκτες του ρολογιού – είναι εξίσου σημαντικό με το υλικό κατασκευής της κάσας του ρολογιού. Υπάρχει ευρεία γκάμα υλικών από τα οποία κατασκευάζονται τα τζαμάκια ρολογιών. Από πλαστικό έως κρύσταλλο σαπφείρου (ζαφείρι), το κάθε τζαμάκι, αναλόγως του υλικού κατασκευής, έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και φυσικά τιμή.
Παρακάτω, φτιάξαμε μια λίστα με τα θετικά και αρνητικά για το κάθε τζαμάκι ρολογιού βάσει τύπου.
Τι είναι το ορυκτό γυαλί, το ακρυλικό, και το κρύσταλλο σαπφείρου στα ρολόγια; Υπάρχει κάποιο που είναι πιο ανθεκτικό και αχάρακτο;
Τζαμάκι Ρολογιού από Ορυκτό Κρύσταλλο
Το ορυκτό γυαλί ή ορυκτός κρύσταλλος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους όσον αφορά τα τζαμάκια ρολογιού. Το ορυκτό γυαλί είναι πιο ανθεκτικό στις γρατσουνιές από το ακρυλικό και οικονομικά πιο προσιτό από τον κρύσταλλο σαπφείρου (ζαφείρι). Αποτελεί αγαπημένη επιλογή για πολλούς κατασκευαστές ρολογιών και θα το βρεις σε πολλά μοντέλα ρολογιών. Μην αφήσεις τον χαρακτηρισμό ‘τυπικό κρύσταλλο ρολογιού’ να σε ξεγελάσει και να σε κάνει να πιστέψεις ότι πρόκειται για β' κατηγορίας ή κακής ποιότητας επιλογή.
- Είναι πιο ανθεκτικό στις γρατσουνιές από το ακρυλικό
- Είναι λιγότερο ανακλαστικό από τον κρύσταλλο σαπφείρου (ζαφείρι)
- Είναι λιγότερο ανθεκτικό στις γρατσουνιές από τον κρύσταλλο σαπφείρου
- Είναι δύσκολο στο γυάλισμα και μπορεί να ραγίσει ή να σπάσει κατόπιν δυνατής πρόσκρουσης
Τζαμάκι Ρολογιού από Ακρυλικό
Το ακρυλικό είναι είδος πλαστικού, ευρέως γνωστό ως πλέξιγκλας (plexiglass). Δεν είναι ένα ιδιαιτέρως σκληρό υλικό, ωστόσο χρησιμοποιείται ευρέως στα τζαμάκια ρολογιών, κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους και της δυνατότητας εύκολης διαμόρφωσης κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή. Εάν γρατσουνιστεί, η επιφάνεια του μπορεί να γυαλιστεί, ωστόσο είναι δυνατή η αφαίρεση μόνο ελαφριών γρατσουνιών.
- Οικονομικά πολύ προσιτό, χαμηλό κόστος
- Πολύ ευαίσθητο στις γρατσουνιές
- Δυνατή αντοχή στην πρόσκρουση λόγω της ελαστικότητάς του
- Ενδέχεται να μη φαίνεται πολύ καθαρά το καντράν μέσα από το ακρυλικό τζαμάκι
Κρύσταλλο Σαπφείρου (Ζαφείρι)
Όταν μιλάμε για ένα ρολόι με τζαμάκι από κρύσταλλο σαπφείρου (ζαφείρι), σαφώς μιλάμε για ένα ποιοτικό ρολόι. Μαζί με τα διαμάντια και το καρβίδιο του βολφραμίου, το κρύσταλλο σαπφείρου συγκαταλέγεται στα σκληρότερα υλικά του πλανήτη. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, το κρύσταλλο σαπφείρου είναι αχάρακτο, ωστόσο μπορεί να θρυμματιστεί κατόπιν πολύ δυνατής πρόσκρουσης. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχουν τα ρολόγια με κρύσταλλο σαπφείρου είναι ότι το τζαμάκι γρατσουνιέται εξαιρετικά δύσκολα.
- Το σκληρότερο κρύσταλλο για ρολόγια που είναι εμπορικά διαθέσιμο
- Γρατσουνιέται εξαιρετικά δύσκολα
- Οπτική καθαρότητα, το καντράν φαίνεται πεντακάθαρα – δε θολώνει όπως το ακρυλικό
- Χωρίς αντιανακλαστική επίστρωση μπορεί να είναι πολύ ανακλαστικό για ορισμένους
- Μπορεί να θρυμματιστεί κατόπιν πολύ σφοδρής σύγκρουσης
Διπλοθολωτό ή απλά θολωτό κρύσταλλο σαπφείρου – Ποιο από τα δυο είναι καλύτερο;
Μόλις αποφασίσεις να αγοράσεις ρολόι με κρύσταλλο σαπφείρου, η επόμενη επιλογή που πρέπει να κάνεις είναι μεταξύ απλού θολωτού ή διπλοθολωτού κρυστάλλου.
Το κρύσταλλο με ένα θόλο, το απλό θολωτό δηλαδή, είναι επίπεδο κάτω και θολωτό στην κορυφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα τζαμάκι ρολογιού με απλό θολωτό κρύσταλλο σαπφείρου μπορεί να δυσκολέψει την οπτική επαφή με το καντράν, καθώς δημιουργεί ένα φακό μέσω του οποίου πρέπει να κοιτάξεις για να μπορέσεις να δεις την ώρα.
Από την άλλη, το διπλοθολωτό κρύσταλλο σαπφείρου είναι στρογγυλό εξωτερικά και στρογγυλό εσωτερικά (εξού και το όνομα "διπλοθολωτό" ή με "διπλό θόλο"). Με διπλοθολωτό κρύσταλλο σαπφείρου θα έχεις εξαιρετικά καθαρή οπτική επαφή με το καντράν του ρολογιού.
Άλλες Επιλογές στα Τζαμάκια Ρολογιού:
- Τζαμάκι Ρολογιού από Ορυκτό Γυαλί με Επίστρωση Σαπφείρου – Αυτός ο τύπος κρυστάλλου ρολογιού είναι ουσιαστικά ορυκτό γυαλί με επίστρωση κρύσταλλου σαπφείρου. Φυσικά υπάρχει τεράστια ποιοτική διαφορά μεταξύ αυτού και του αυθεντικού κρύσταλλου σαπφείρου. Γι' αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να τσεκάρεις πάντα πολύ προσεκτικά την περιγραφή του προϊόντος ώστε να γνωρίζεις επακριβώς τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο. Σε περίπτωση απορίας ή περαιτέρω διευκρινήσεων, μπορείς πάντα να επικοινωνήσεις με την Υποστήριξη Πελατών.
- Τζαμάκι Ρολογιού από Ρητίνη – Ορισμένα ρολόγια διαφημίζονται ότι έχουν τζαμάκι ρολογιού από ρητίνη. Αυτός ο τύπος κρυστάλλου ρολογιού έχει ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του ακρυλικού και αποτελεί μια ακόμα οικονομικά προσιτή επιλογή για τα τζαμάκια ρολογιών.
Λουράκια Ρολογιού
Τα straps, λουράκια, και μπρασελέ ρολογιού μπορούν να διαφέρουν πολύ όσον αφορά το στυλ, το υλικό, και το design, ενώ είναι και πολλά περισσότερα από απλώς "το άλλο μισό ενός όμορφου ρολογιού".
Εάν βρεθείς ποτέ στο δίλημμα να αποφασίσεις μεταξύ σε ένα δερμάτινο λουράκι ή σε ένα μεταλλικό μπρασελέ, θα πρέπει πρώτα να αναλογιστείς πού θα πας και με τι ενδυματολογικό σύνολο θα συνδυάσεις το ρολόι. Με το καλό κοστούμι στο γραφείο ή στο θέατρο; Στον κήπο; Στις βουνοπλαγιές; Η επιλογή του ρολογιού θα πρέπει να συμβαδίζει όχι μόνο με αυτά που θα φορέσεις, αλλά και με τις συνθήκες και περιστάσεις που σκοπεύεις να παρεβρεθείς.
Φυσικά, το μέγεθος του καρπού σου έχει σημασία. Ένας μικρός καρπός μπορεί να χαθεί φορώντας ρολόι με φαρδύ μπρασελέ, ακόμα κι αν έχει το ίδιο μέγεθος με ένα δερμάτινο λουράκι.
Μεταλλικά Μπρασελέ Ρολογιού
Όπως στην περίπτωση της κάσας, έτσι και ένα μπρασελέ μπορεί να είναι φτιαγμένο από χρυσό, ατσάλι, τιτάνιο, ή οποιοδήποτε άλλο μέταλλο. Συνήθως έχει κούμπωμα. Τα μεταλλικά μπρασελέ μπορεί να έχουν συνδέσμους ένωσης ή να είναι ενιαία με τρυπητή επιφάνεια. Όπως στην περίπτωση της κάσας, έτσι και ένα μεταλλικό μπρασελέ είναι ανθεκτικό, αλλά και ευαίσθητο στις γρατσουνιές. Αναλόγως του μετάλλου, τα μπρασελέ μπορεί να αποδειχθούν πολύ ακριβά εάν χρειασθεί να αλλαχθούν.
Δερμάτινα Λουράκια Ρολογιού
Τα δερμάτινα λουράκια αποτελούν τη δημοφιλέστερη επιλογή για ανδρικά ρολόγια... βεβαίως, δημοφιλέστερη δε σημαίνει και βαρετή. Τα δερμάτινα λουράκια μπορούν να είναι φτιαγμένα από δέρμα οποιουδήποτε ζώου, από αγελάδα έως κροκόδειλο, και ταιριάζουν με οποιαδήποτε κάσα ρολογιού.
Να σημειωθεί πως το δέρμα αποτελεί μια κλασική, άνετη και ασφαλή επιλογή για όσους έχουν αλλεργίες σε διάφορα μέταλλα. Τα δερμάτινα λουράκια είναι ανθεκτικά, ελαφρά στον καρπό, και φινετσάτα. Ένα άλλο σπουδαίο χαρακτηριστικό του δέρματος είναι ότι μπορεί να προσδώσει vintage χαρακτήρα στο look σου. Τα δερμάτινα λουράκια φτιάχνονται με διάφορες τεχνικές και σε διάφορα σχέδια – απλά, με αποτύπωση ή χάραξη, με ραφές, χρώμα, κτλ.
Υφασμάτινα Λουράκια Ρολογιού
Τα συνθετικά υλικά είναι γενικώς προσιτά οικονομικά, δε χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και συντήρηση, ενώ είναι και άνετα όταν τα φοράς. Το νάιλον αποτελεί τέλειο υλικό για υπαίθριες δραστηριότητες. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στο νερό, στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, και στις έντονες δραστηριότητες. Και εάν σου αρέσουν τα χρώματα, τότε το νάιλον σου προσφέρει πραγματικά άπειρες χρωματικές αλλαγές όσον αφορά το λουράκι ρολογιού!
Ο πιο κοινός τύπος, όσον αφορά τα υφασμάτινα λουράκια ρολογιού, είναι το NATO. Έχοντας σχεδιαστεί αρχικά για στρατιωτική χρήση τη δεκαετία του '70, είναι ένα εννιαίο λουράκι το οποίο μπορεί να αλλαχθεί πολύ εύκολα.
Το Perlon είναι ακόμα ένας δημοφιλής τύπος στα υφασμάτινα λουράκια ρολογιού. Αυτά τα συμπαγή και χοντρά νάιλον λουράκια, παρά το μέγεθός τους, αφήνουν τον καρπό να αναπνέει.
Ενδιαφέρουσες Πληροφορίες Τα sport ανδρικά ρολόγια είτε έχουν υφασμάτινα λουράκια από νάιλον ή μεταλλικά μπρασελέ. Και τα δυο είδη ταιριάζουν σε ανθεκτικά και αδιάβροχα ρολόγια.
Τα μεταλλικά μπρασελέ ανήκουν στα snazzy ανδρικά αξεσουάρ.
Καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα δερμάτινα λουράκια για ρολόγια που πρόκειται να φορεθούν σε υπαίθριες δραστηριότητες υπό δύσκολες συνθήκες με πολύ νερό και ιδρώτα. Ωστόσο, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για περιστάσεις με καλό dress code και για διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Συνιστούμε να επιλέγεις λουράκια που αλλάζουν εύκολα (εάν κάτι τέτοιο είναι δυνατό). Αυτά έχουν πείρο ταχείας απασφάλισης που κάνει την αλλαγή παιχνιδάκι. Έτσι, σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μπορείς να αλλάξεις τελείως το look του ρολογιού σου, πχ. από μαύρο δερμάτινο λουράκι σε ταμπά!
Ενδείξεις Ρολογιού
Οι ενδείξεις ρολογιού περιλαμβάνουν τα πάντα, πέραν της ώρας, όπως πχ. ημερομηνία, χρονογράφο (χρονόμετρο), ώρες ζώνης, θερμοκρασία, ξυπνητήρι, ταχύμετρο, προβολή φάσεων σελήνης, ημερολόγιο, κτλ.
Ενδείξεις Ημερομηνίας
- Παραθυράκι Ημερομηνίας – Τις περισσότερες φορές έχει πολύ μικρό μέγεθος και δείχνει την ημερομηνία (η θέση του είναι κυρίως δίπλα στις 3).
- Μεγάλη Ημερομηνία – Ένα μεγάλο, ευανάγνωστο παραθυράκι που δείχνει την ημερομηνία με μεγάλα ψηφία.
- Τροχός Ημερομηνίας – Κεντρικός δείκτης με βελάκι που δείχνει στην ημερομηνία.
Πιο λεπτομερείς ενδείξεις ημερομηνίας μπορούν να δείχνουν την εβδομάδα, τον μήνα, το ετήσιο ημερολόγιο ή ακόμα και εξίσωση πραγματικού χρόνου στη Γη vs ηλιακού χρόνου.
Ενδείξεις Χρονογράφου
Ο χρονογράφος είναι ουσιαστικά ένα μικρό χρονόμετρο που έχει ενσωματωθεί στην κίνηση του ρολογιού.
- Χρονογράφος με Ένα ή Δύο Κουμπιά – Περιλαμβάνει λειτουργίες έναρξης, διακοπής, επαναφοράς.
- Flyback Χρονογράφος – Διαφέρει ελαφρά από έναν τυπικό χρονογράφο. Στον flyback χρονογράφο μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κουμπί επαναφοράς (reset) χωρίς να χρειαστεί να σταματήσεις τον χρονογράφο.
- Split-Second Χρονογράφος – Ο split-second χρονογράφος σου επιτρέπει να μετράς δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Όσο ο ένας δείκτης χρονομετρεί, ο άλλος μπορεί να σταματήσει, να ξεκινήσει, ή να μηδενιστεί.
- Ταχύμετρο – Το ταχύμετρο μετράει την ταχύτητα, μετατρέποντας τον χρόνο παρέλευσης (σε δευτερόλεπτα ανά μονάδα) σε ταχύτητα (σε μονάδες ανά ώρα). Μπορεί επίσης να μετρήσει την απόσταση βάσει της ταχύτητας.
Ρολόι Ταξιδιού - Ενδείξεις
Ανεξάρτητα εάν είσαι jet-setter, εάν ταξιδεύεις συχνά ή απλά είσαι ένας cool τύπος που του αρέσουν οι διαφορετικές ζώνες ώρας, υπάρχουν 2 σημαντικές ενδείξεις που οφείλει να έχει κάθε σωστό ρολόι ταξιδιού ώστε να κάνει ευκολότερη την ταξιδιωτική εμπειρία σου.
- Ένδειξη Ρολογιού Διπλής Ώρας (Dual Time) – Τα ρολόγια χειρός τύπου dual time έχουν ένδειξη με δυο διαφορετικές ζώνες ώρας. Από εκεί άλλωστε βγαίνει και το όνομα του τύπου dual time, δηλαδή διπλή ώρα. Πολύ έξυπνο, έτσι δεν είναι; Αυτή η ένδειξη κινείται με τον ίδιο μηχανισμό κίνησης και χωρίζεται σε κεντρική και δευτερεύουσα ένδειξη. Τα περισσότερα dual time ρολόγια έχουν μια 24ωρη ένδειξη ώρας και μια 12ωρη ένδειξη ώρας. Συνήθως, η 24ωρη ένδειξη ώρας είναι μικρότερη από την 12ωρη ένδειξη ώρας. Είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη ένδειξη, κυρίως όταν κάνεις μεγάλα ταξίδια στο εξωτερικό με προορισμό που βρίσκεται σε διαφορετική ζώνη ώρας από τη χώρα σου. Με άλλα λόγια, ανεξαρτήτως του πού στον κόσμο θα καταλήξεις, θα ξέρεις πάντα τι ώρα είναι πίσω στην πατρίδα... ή μπορείς να γνωρίζεις πάντα τι ώρα είναι εδώ στην Trendhim, εάν δηλαδή θα ήθελες να το γνωρίζεις αυτό.
- Ένδειξη Ρολογιού GMT – Τα ρολόγια με ένδειξη GMT εκτελούν την ίδια λειτουργία με τα dual time ρολόγια (έχουν δηλαδή ένδειξη σε 2 διαφορετικές ζώνες ώρας) κι έχουν μπόνους και 3ης ζώνης ώρας.
Τα περισσότερα ρολόγια χρησιμοποιούν 12ωρη ένδειξη ώρας. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης ώρας συμπληρώνει τον κύκλο περιστροφής δυο φορές σε μια μέρα (24 ώρες). Με την ένδειξη GMT, το ρολόι θα έχει άλλο δείκτη ώρας που θα κάνει μόνο έναν κύκλο περιστροφής σε μια μέρα προβάλοντας 24ωρη ένδειξη με τα σημεία ένδειξης να βρίσκονται στη στεφάνη του ρολογιού.
Για την 3η ζώνη ώρας με την ένδειξη GMT, θα πρέπει να περιστρέψεις τη στεφάνη βάσει της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ της ζώνης ώρας GMT (Greenwich Mean Time) και της ζώνης ώρας που επιθυμείς να μάθεις. Για τους περισσότερους ταξιδιώτες, ένα dual time ρολόι με τις δυο διαφορετικές ζώνες ώρας είναι αρκετό. Για τους λάτρεις των Μαθηματικών, της περιπλοκότητας, ή απλά για τους λάτρεις των ψαγμένων ανδρικών αξεσουάρ, αξίζει η απόκτηση ενός ρολογιού με GMT ένδειξη.
Διάφορες Άλλες Ενδείξεις
- Φάσεις Σελήνης – Δείχνει την πανσέληνο, ημισέληνο, τέταρτο, ή νέα σελήνη.
- Ένδειξη Αποθεματικού Ισχύος (Power Reserve Indicator) – Δείχνει το επίπεδο ισχύος που απομένει σε ένα κουρδιστό μηχανικό ή αυτόματο ρολόι (συνήθως η ένδειξη βασίζεται στην ένταση που απομένει στο κεντρικό ελατήριο).
- Ξυπνητήρι
- Επανάληψη Λεπτού (Minute Repeater) – Μετράει τον χρόνο κατά παραγγελία ενεργοποιώντας ένα slide σε μηχανικό ρολόι.
- Τουρμπιλόν (Tourbillon) – Συνήθως αποτελεί λειτουργία παλαιότερων μηχανικών ρολογιών. Ο μηχανισμός τουρμπιλόν μετράει τις επιπτώσεις της βαρύτητας όταν το ρολόι βρίσκεται σταθερό σε μια συγκεκριμένη θέση.
Τι Σημαίνει η Ένδειξη ATM σε Ένα Ρολόι;
Εάν κοιτάξεις στο πίσω μέρος της βάσης της κάσας ενός ρολογιού, το πιθανότερο είναι να δεις χάραξη με την ένδειξη ATM και τον όρο ‘water-resistant’ (αδιαβροχοποίηση).
Το ATM είναι συντομογραφία της λέξης ‘Atmospheres’ (Ατμόσφαιρες) που ουσιαστικά αποτελούν μονάδες μέτρησης αδιαβροχοποίησης – φυσικά το ΑΤΜ σε αυτήν την περίπτωση καμία σχέση δεν έχει με μηχάνημα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ, Automated Teller Machine). Όσα κουμπιά και να πατήσεις στο ρολόι σου... αυτό δε θα αρχίσει να βγάζει μετρητά.
Water-resistant δε σημαίνει απαραίτητα και πλήρως αδιάβροχο. Πριν πάρεις τη γενναία απόφαση να βουτήξεις στα βαθιά φορώντας το αγαπημένο σου ανδρικό ρολόι χειρός, ρίξε μια προσεκτική ματιά στο παρακάτω σκίτσο, και μάθε επακριβώς πόσο νερό μπορεί να αντέξει το ρολόι σου.
- 3 ATM / 3 bar / 30m / 100ft – Το ρολόι σου μπορεί να αντέξει τη βροχή, τυχαίες πιτσιλιές, πλύσιμο χεριών, και πλύσιμο αυτοκινήτου (αρκεί βεβαίως να μη βυθίζεις το ρολόι σε κουβά με νερό).
- 5 ATM / 5 bar / 50m / 165ft – Το ρολόι σου μπορεί να αντέξει τα ίδια με ένα ρολόι 3 ATM + μπορείς να το φοράς για λίγες απλωτές στο νερό και όταν κάνεις ντους. Σε καμιά περίπτωση μη μπερδέψεις ένα ρολόι 5 ATM με ρολόι καταδύσεων ή ρολόι για θαλάσσια σπορ. Να σημειωθεί πως στο πάνω σκίτσο μπορεί να δείχνει ότι δεν επιτρέπεται το κολύμπι... ωστόσο αυτό γίνεται για έξτρα προστασία του ρολογιού από φθορές που σχετίζονται με την παρατεταμένη έκθεση στο νερό.
- 10 ATM / 10 bar / 100m / 330ft – Εκτός από τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα που έχουν τα ρολόγια 3ATM και 5ATM, ένα ρολόι χειρός 10 ATM είναι κατάλληλο για τα περισσότερα θαλάσσια σπορ, για κολύμβηση, σέρφινγκ, και ελεύθερες καταδύσεις. Ωστόσο, προσοχή! Τα ρολόγια χειρός 10 ATM δεν είναι κατάλληλα για καταδύσεις με μπουκάλες, πόσο μάλλον σε μεγάλα βάθη (scuba / deep diving).
- 20 ATM / 20 bar / 200m / 660ft – Το ρολόι σου είναι κατάλληλο για κολύμπι, καταδύσεις με μπουκάλες (scuba) και θαλάσσια σπορ υψηλής έντασης. Οπότε μπορείς να το φοράς άφοβα στο νερό, όση ώρα και αν σκοπεύεις να κάτσεις.
*Η μονάδα μέτρησης Bar δείχνει την πίεση του νερού.
Όταν σε ένα ρολόι χειρός αναγράφεται ότι έχει βαθμό αδιαβροχοποίησης (water-resistant) στα 100 μέτρα, αυτό δε σημαίνει ότι μπορείς να το φοράς κάνοντας καταδύσεις σε βάθος 100 μέτρων. Ο συγκεκριμένος αριθμός απλά δείχνει ότι το ρολόι μπορεί να αντέξει πίεση νερού ίση με αυτήν που υπάρχει σε βάθος 100 μέτρων. Με απλά λόγια, μη φορέσεις ρολόι χειρός water-resistant 3ATM (30 μέτρα) εάν σκοπεύεις να κάνεις scuba trip στα κρυστάλλινα εξωτικά νερά της Ταϊτής.
Ως γενικό κανόνα προστασίας για τα ρολόγια χειρός, καλό είναι να θυμάσαι ότι δεν αποτελεί καλή ιδέα να κολυμπάς φορώντας το ρολόι σου, εκτός και αν στο πίσω μέρος της βάσης της κάσας του ρολογιού αναγράφεται ότι είναι 10ATM ή άνω.
Πώς Μπορώ να Μάθω το Μέγεθος του Ρολογιού Μου;
Ναι, το μέγεθος έχει σημασία. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι ένα ρολόι με λουράκι τόσο χαλαρό που θα το κάνει να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα γύρω από τον καρπό σου... ούτε θέλεις ένα ρολόι με κάσα τόσο μεγάλη που δε μπορεί να κρυφτεί κάτω από τη μανσέτα του μανικιού σου!
Λουράκι - Μέγεθος
Στα περισσότερα λουράκια καλών και sport ρολογιών είναι δυνατή η προσαρμογή του μεγέθους. Ορισμένα μπρασελέ αποτελούνται από συνδέσμους, οι οποίοι μπορούν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν.
Το πλάτος στο λουράκι αναφέρεται στην απόσταση των ακρών της μπαρέτας. Επίσης, στην περίπτωση που σκοπεύεις να αλλάξεις λουράκι, αλλά να κρατήσεις την ίδια αγκράφα, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το πλάτος του νέου λουριού ταιριάζει με το φάρδος της αγκράφας.
Το μήκος του λουριού εξαρτάται από το μέγεθος του καρπού σου και περιλαμβάνει δυο μετρήσεις – τη μέτρηση του μέρους που έχει μόνο το λουράκι (το μακρύ μέρος) και τη μέτρηση του μέρους που έχει την αγκράφα (το μικρότερο μέρος, δεν περιλαμβάνεται η αγκράφα).
Η μέτρηση του μήκους γίνεται σε millimetres (χιλιοστά), για παράδειγμα – 120/70 mm.
Αυτός είναι ένας standard οδηγός που θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το κατάλληλο μήκος λουριού για τον καρπό σου:
- 6.0 - 6.5” καρπός (150 - 164 mm) = 120/70 mm λουράκι
- 6.6 - 7.0” καρπός (165 - 178 mm) = 125/75 mm λουράκι
- 7.1 - 7.5” καρπός (179 - 190 mm) = 130/80 mm λουράκι
- 7.6 - 8.0” καρπός (191 - 203 mm) = 135/80 mm λουράκι
- 8.1 - 8.5” καρπός (204 - 216 mm) = 140/85 mm λουράκι
- 8.6 - 9.0” καρπός (217 - 229 mm) = 145/90 mm λουράκι
Μέγεθος Κάσας Ρολογιού
Η επιλογή του σωστού μεγέθους κάσας είναι πολύ σημαντική. Εάν επιλέξεις μια πολύ μεγάλη κάσα ρολογιού, τότε αυτή θα φαίνεται υπερβολικά μεγάλη συγκρητικά με τον καρπό σου και θα προεξέχει από τη μανσέτα του μανικιού του πουκαμίσου σου. Από την άλλη, εάν επιλέξεις μια πολύ μικρή κάσα ρολογιού, τότε θα δυσκολεύεσαι να βλέπεις εύκολα την ώρα (άσε που θα κάνει τον καρπό σου να δείχνει τεράστιος).
Η κάσα του ρολογιού θα πρέπει να είναι αναλογική του σωματότυπού σου – ούτε πολύ μεγάλη / ογκώδης, αλλά ούτε και πολύ μικρή.
Για τους περισσότερους άνδρες, ο γενικός κανόνας θέλει η κάσα να είναι μεταξύ 34 mm - 50 mm σε διάμετρο μετρώντας την πρόσοψη του ρολογιού από τη μια πλευρά στην άλλη. Εάν έχεις έναν ιδιαιτέρως λεπτό ή στενό καρπό, τότε σίγουρα θα πρέπει να κοιτάξεις μεγέθη μικρότερα των 40 mm. Οτιδήποτε μεγαλύτερο από 50 mm ταιριάζει μόνο σε statement-making κομμάτια.
Πάχος Κάσας Ρολογιού
Ο γενικός κανόνας θέλει το πάχος της κάσας να είναι αναλογικό της διαμέτρου της. Με άλλα λόγια, όσο πιο φαρδιά η διάμετρος, τόσο πιο παχιά η κάσα.
Το πάχος της κάσας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το design του ρολογιού – κυρίως από τον τύπο της κίνησης. Τα κουρδιστά μηχανικά ρολόγια είναι πολύ πιο ογκώδη λόγω του μεγάλου αριθμού γραναζιών, ελατηρίων, τροχών, κι άλλων μερών που αποτελούν τον περίπλοκο μηχανισμό της κίνησής τους. Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πάχους της κάσας του ρολογιού είναι ο αριθμός των ενδείξεων. Και ένας τελευταίος σημαντικός παράγοντας είναι το στυλ του ρολογιού.
Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να επιλέγεις κάσα ρολογιού βάσει του μεγέθους σου.
Θα πρέπει να βάλεις στην εξίσωση το μέγεθος του χεριού σου, αλλά και με τι επιθυμείς να συνδυάσεις το ρολόι. Ένα ρολόι που θα φορεθεί μαζί με κοστούμι θα πρέπει να είναι αρκετά λεπτό ώστε να γλιστράει και να κρύβεται με άνεση κάτω από τη μανσέτα του πουκαμίσου σου.
Επειδή η επιλογή ενός ρολογιού εξαρτάται κυρίως από τις ιδιαίτερες ανάγκες, το προφίλ, και τις επιθυμίες του κατόχου του, το τι είναι καλό είναι καθαρά υποκειμενικό. Κάθε άνδρας είναι διαφορετικός. Ορισμένοι θέλουν να έχουν ένα ρολόι απλά να τους δείχνει την ώρα όταν γυμνάζονται ή με την πυξίδα του να τους δείχνει το δρόμο όταν κάνουν ορειβασία. Άλλοι, επιζητούν την υψηλή φινέτσα ενός κλασικού κουρδιστού μηχανικού ρολογιού. Υπάρχουν και άλλοι που ψάχνουν ένα μοδάτο ανδρικό αξεσουάρ που θα απογειώσει στυλιστικά το chic n' trendy look τους.
Ένα καλοφτιαγμένο ρολόι μπορεί πολύ εύκολα να γίνει το αγαπημένο σου αξεσουάρ που δε θα θέλεις να βγάλεις. Έτσι, ακόμα και αν το χρειάζεσαι μόνο για να σου δείχνει την ώρα, θα είναι ασύγκριτα καλύτερο ακόμα και από το πιο πρόσφατο smartphone.
ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΑΤΕ - ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ
Αξίζει να αγοράσω κουρδιστό μηχανικό ρολόι;
Ο τύπος ρολογιού που σου ταιριάζει εξαρτάται από σειρά παραγόντων, όπως πχ. πού θα το φοράς, πόσο συχνά θα το φοράς, οι γενικότερες προσωπικές σου ανάγκες και το γούστο σου.
Ένα κουρδιστό μηχανικό ρολόι αποτελεί κλασική επιλογή ρολογιού. Είναι ένα ρολόι που κουρδίζεται χειροκίνητα και κινείται χάρις σε έναν περίπλοκο μηχανισμό κίνησης αποτελούμενο από πολλά ελατήρια, γρανάζια, τροχούς, κι άλλα μικροσκοπικά μέρη. Ένα ρολόι quartz είναι ένας μοντέρνος τύπος ρολογιού που κινείται με μπαταρία, ενώ ένα αυτόματο ρολόι από την άλλη είναι ένας τύπος ρολογιού μεταξύ αυτών των δύο.
Τα κουρδιστά μηχανικά ρολόγια αποτελούν την αγαπημένη επιλογή όσων είναι γνώστες και συλλέκτες ρολογιών, κυρίως λόγω της εξαιρετικής φινέτσας και της εξαιρετικά δεξιοτεχνικής κατασκευής τους. Για μια πιο αναλυτική περιγραφή με τα θετικά και αρνητικά στοιχεία για κάθε τύπο ρολογιού, μπορείς να ανατρέξεις πιο πάνω στο άρθρο.
Πώς μπορώ να αγοράσω online ανδρικά ρολόγια;
Από τη στιγμή που βρίσκεσαι ήδη στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Trendhim, είναι εύκολο να προβείς σε αγορά ρολογιών κάνοντας κλικ εδώ!
Μάλιστα, μπορείς να φιλτράρεις τις αναζητήσεις σου βάσει υλικού λουριού / μπρασελέ και τύπου κίνησης.
Ποια είναι τα καλύτερα ρολόγια για υπαίθριες δραστηριότητες;
Το καλύτερο ρολόι υπαίθριων δραστηριοτήτων για σένα είναι το ρολόι που ανταποκρίνεται καλύτερα στον τύπο των υπαίθριων δραστηριοτήτων σου.
Εάν πρόκειται να είσαι κοντά ή κάτω από το νερό, τότε σίγουρα πρέπει να επιλέξεις ένα αδιάβροχο ρολόι. Εάν από την άλλη οι υπαίθριες δραστηριότητές σου επικεντρώνονται κυρίως γύρω από την ορειβασία, τις πεζοπορίες, τις αναρριχήσεις, κλπ., τότε ένα στρατιωτικού τύπου ή ένα sport ρολόι θα σου ταιριάξει γάντι.
Πόσο φαρδύ πρέπει να είναι το λουράκι του ρολογιού μου;
Το πάχος του λουριού εξαρτάται από το πόσο καλά "κάθεται" πάνω στον καρπό σου. Όταν δοκιμάζεις ένα ρολόι για πρώτη φορά, θα πρέπει να αναλογιστείς το μέγεθος της κάσας του ρολογιού καθώς και το μέγεθος που έχουν οι μπαρέτες του ρολογιού.
Εάν η κάσα του ρολογιού είναι μικρή ή οι μπαρέτες είναι μικρές, τότε ένα μεγάλο λουράκι δε θα ταιριάζει στις αναλογίες του ρολογιού. Αν από την άλλη η κάσα είναι μεγάλη, όπως και οι μπαρέτες, τότε ένα λεπτοκαμωμένο λουράκι δε θα ταιριάζει επίσης. Επομένως, τα πάντα είναι θέμα αναλογιών.
Γενικός κανόνας – Θα πρέπει να επιλέγεις πάντα λουράκι το ίδιο φαρδύ όπως οι μπαρέτες, και όχι παχύτερο από την κάσα του ρολογιού.
Ποια ρολόγια ταιριάζουν σε μικρό καρπό;
Εάν ο καρπός σου είναι μικρότερος του κανονικού, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και απογοήτευσης – σίγουρα θα βρεις ένα ρολόι που θα σου ταιριάζει.
Ένας "μικρός" καρπός είναι συνήθως μικρότερος από 6.5 ίντσες ή 17 εκ. Για καρπό τέτοιου μεγέθους θα πρέπει να επιλέξεις ρολόι με διάμετρο κάσας κάτω από 40 mm, με λεπτό λουράκι ή μπρασελέ και μίνιμαλ όγκο. Άσε τις μεγάλες κορώνες, τα μεγάλα κουμπιά, κλπ. μεγάλα, εντυπωσιακά, κι έξτρα έξω από την εξίσωση, καθώς αυτά ταιριάζουν σε άνδρες με χοντρούς καρπούς.